Ergonomie en wetenschap

Bewegend zitten

 

We zitten met z'n allen wat af. En was het nu maar goed zitten,maar we hangen meer dan dat we een juiste zitpositie innemen. Hans Aalders, manueel therapeut M.M.T., fysiotherapeut, ergonoom en betrokken bij Snip Wonen+in Groningen, pleit voor bewegend zitten om allerlei aandoeningen aan het bewegingsapparaat te voorkomen of genezen.

Iedereen is al decennia van mening dat de 90/90 houding de ideale positie zou zijn. Hans: Dat idee is ooit ergens in de jaren 50 van de vorige eeuw al weerlegd door Dr. Keegan een Amerikaanse neuroloog in 1953 en later door Dr. Mandal, een Deense arts. Dit vormde toen inderdaad een doorbraak binnen de ergonomie, maar is naar mijn overtuiging allang achterhaald, aldus Hans Aalders.

Bij de 90/90 positie zijn onder- en bovenbeen in een hoek van 90 graden geplaatst, net als het onderlichaam en de romp. Die houding zorgt echter dat je in de buighouding terecht komt. Het lichaam neigt als snel om voorover te gaan hangen en feitelijk zit je dan in een houding alsof je uren voorover gebogen staat. De verkeerde spieren worden belast, met als gevolg spier- en wervelkolomklachten, vermoeidheid en verlies van concentratie. En dat allemaal omdat een achterhaalde visie nog altijd als dogma word gehanteerd, ook door ergonomen.

Balanszit-conceptstoel

De ideale zithouding heeft men, aldus Hans, op een zogenaamde Balanszit-conceptstoel. "Langdurig zitten op conventionele stoelen vergroot het risico op chronische klachten in het bewegingsapparaat, met name in de nek, de lage rug en de schouders. Een goede zithouding is essentieel. Zitten in uitgerekte posities zoals onderuitgezakt, gedraaid of ver voorover zitten vermindert het comfort, verlaagt de effectiviteit in het werk en is eveneens een risicofactor voor het ontstaan van klachten. Een groeiende groep ergonomen raadt steeds vaker "neutrale positie" ( lordrose een natuurlijke kromming van de wervelkolom in voor achterwaartse richting in de zithouding aan.), wat door de Balanszit-concept stoelen wordt gerealiseerd. Bij "neutrale positie" ( lordose) is de positie van het bovenlichaam niet te hol en niet te bol.

 

Neutrale positie

" De neutrale positie van de wervelkolom is licht hol in de lenden-, nek- en borstwervelkolom, die holling komt overeen met de houding die de wervelkolom inneemt bij een actief iemand die rechtop staat of loopt. Die neutrale positie aannemen bij het zitten is nauwelijks mogelijk een conventionele ( 90/90 ) stoel. Zitten op een balanszit-conceptstoel geeft beweging rond die neutrale positie, wat tegelijk een training inhoudt van de coördinatie van de diepe spieren in de romp. Juist dit aspect wordt genoemd als de meest belangrijke uitgangspunt voor de behandeling van wervelkolomklachten.