Het concept van kniestoelen en hoe ze werken

                 

 

                                  

 

Het concept van zitten in een knielende positie is niets nieuws, het kan eeuwen teruggaan, naar oude boeddhistische tradities of naar de traditionele Japanse seiza-stijl van zitten. Het concept van moderne knielstoelen zoals we ze vandaag kennen, werd echter voor het eerst geïntroduceerd in Noorwegen in de laatste helft van de jaren 1970. Ga met ons mee terwijl we een diepe duik nemen in de oorsprong van knielstoelen en de voordelen verkennen die de knielende houding te bieden heeft.

Het balansconcept

In 1976 startte Hans Christian Mengshoel een onderzoek dat zich afveerde op de vraag hoe we evenwichtiger konden zitten. Door observatie en onderzoek ontdekte Mengshoel dat een stoel die iets naar voren was gekanteld een natuurlijke houding aanmoedigde die meer mobiliteit bood en ongewenste druk verlichtte tijdens het zitten. Het idee van scheenbeenondersteuning werd geïntroduceerd om te voorkomen dat de gebruiker van de stoel glijdt en tegelijkertijd een open heuphoek behoudt. Hiermee werd het balansconcept bedacht en het concept van de knielstoel geïntroduceerd, waarmee het de grens werd gezet voor een echt experimentele tijd in de Noorse designgeschiedenis.

Mengshoel nodigde ontwerpers Oddvin Rykken, Peter Opsvik en Svein Gusrud uit om stoelen te ontwerpen op basis van het nieuwe balansconcept. De samenwerking resulteerde in verschillende originele ontwerpen, waarbij stereotiepe opvattingen over zitten en zitten werden verlaten. Een collectie balans prototypes werd tentoongesteld op de Scandinavian Furniture Fair 1979 in Kopenhagen, waar ze veel aandacht kregen. De bijdrage van ontwerper Peter Opsvik was Variabel, een echt iconisch ontwerp dat sindsdien mensen over de hele wereld uitnodigt om te bewegen terwijl ze zitten.

De voordelen van een kniestoel

Een stoel zonder rugleuning, twee gebogen houten lopers, een naar beneden hellende zitting en een set scheenkussens. Voeg al deze elementen samen en je hebt zeker een opvallend meubelstuk, maar wat heb je er eigenlijk aan? Er zijn verschillende voordelen aan een meer onconventionele benadering van zitten. We hebben hieronder enkele belangrijke punten op een rijtje gezet.

Verlicht ongewenste druk

Wanneer je op een traditionele stoel zit, wordt je lichaam gevormd als een "h" en staan je heupen in een gesloten hoek van 90° of minder. Ter vergelijking: een kniestoel met een naar beneden hellende zitting zorgt ervoor dat de heupen in een open hoek van ongeveer 110° kunnen rusten. Hierdoor kan de wervelkolom de natuurlijke curve aannemen die het heeft wanneer we rechtop staan, ook zittend. In plaats van over je bureau te hangen, verschuif je gewoon je gewicht door naar voren te leunen en de stoel volgt - zonder onnodige belasting van je wervelkolom toe te voegen. Niet alleen je rug profiteert van een open hoek zithouding, het is ook gunstig voor de nek en schouders. Het biedt volledige bewegingsvrijheid voor de armen en meer ruimte voor de maag en inwendige organen, wat op zijn beurt zorgt voor een gemakkelijkere en diepere ademhaling.

Versterkt kern

Een kniestoel stimuleert een actieve zithouding, wat ons ertoe aanzet om de rug- en buikspieren te versterken. Het zijn de spieren, in plaats van de wervelkolom, die het gewicht van het bovenlichaam dragen. Dit helpt niet alleen de belasting van onze rug terwijl we zitten, maar het kan ook bijdragen aan een meer evenwichtige dagelijkse vorm. Onze kern fungeert als een centrale schakel in alle bewegingen die we uitvoeren, ze ontstaan daar of bewegen er doorheen. Hoewel het wat tijd en moeite kan kosten om te bouwen, kan een sterke, uitgebalanceerde kern ons helpen om zowel alledaagse als leuke dagelijkse taken met meer gemak uit te voeren.

Verbetert de productiviteit

Onze benen en voeten hebben de primaire verantwoordelijkheid om ons in de meeste situaties te bewegen, dus waarom wordt dit niet ook overwogen terwijl we zitten? Bij traditionele stoelen worden de voeten vaak buiten beschouwing gelaten en blijven we in kleermaker zit zitten of verwoed op zoek naar een geschikte plek om ze neer te zetten. Een knielende stoel daarentegen nodigt het hele lichaam uit om mee te doen. De kromming van de houten lopers zet ons aan om ons evenwicht te vinden en te behouden, en elke verschuiving van het gewicht of de plaatsing van de voeten zal beweging naar een nieuwe hoek geven. Dit zorgt ervoor dat de voeten constant van positie veranderen. Dit frequente en dynamische gebruik van de beenspieren vergemakkelijkt de bloedtoevoer naar de hersenen, wat een positieve invloed kan hebben op het energieniveau, het concentratievermogen en het algehele gevoel van welzijn.

De volgende positie is altijd de beste

Ons lichaam is het gelukkigst als we kunnen schakelen tussen verschillende posities, en het is onnatuurlijk voor ons om voor langere tijd in dezelfde positie te blijven. Deze algemene behoefte aan afwisseling geldt ook voor het zitten. Net als alle andere lichaamshoudingen voelt knielen na een tijdje ook verkeerd. De beste manier om ongemak tijdens het zitten te voorkomen, is door regelmatig van positie te veranderen. Het is daarom van primair belang dat de stoel waarop we zitten beweging en variatie mogelijk maakt. Dit is wat variabele instelt en zijn voorgangers afgezien van de menigte. Zoals de naam al doet vermoeden, Variabel zorgt voor variatie tussen een breed scala aan posities, waarbij de knielende houding slechts een van de vele is.