Røros Tweed

Røros tweed

100% Noorse wol en een nauwe samenwerking met toonaangevende ontwerpers en textielkunstenaars heeft geleid tot een gerenommeerd kwaliteitsproduct.
De Populaire Plaids zijn bekend door de mooie kleurencombinaties en de unieke ontwerpen die uit de natuur zijn gehaald in en om Røros.

Geschiedenis

Røros Tweed ligt op 600 meter boven de zeespiegel in Røros, Noorwegen. Een onwaarschijnlijke locatie voor een textielfabriek, denken velen misschien - maar het heeft zijn geschiedenis. Peder Hiort, die in de jaren 1700 directeur was van Røros Copper Works, liet zijn hele fortuin na aan de armen in Røros. Het testament van Hiort is gekarakteriseerd als een van de verstandigste donaties in de Scandinavische landen. Er staat onder meer: "... dat het vakmanschap daardoor wordt bevorderd, en wie van plan is iets te genieten, zal hetzelfde doen met Het Werk Fortiene..."

Volgens het testament moesten wol en linnen worden gekocht om onder de armen te worden verdeeld. Hieruit moesten ze spinnen, breien en weven voor de productie van kousen, waadmeel en warme kleding - textiel dat nodig was in het koude bergklimaat van Røros. De producten werden verzameld en de lonen betaald voor het werk. Elk jaar in de Midzomertijd werden deze textielproducten, samen met andere geschenken, uitgedeeld aan mensen in nood. Velen die aanvankelijk betaald werden voor hun werk kregen de producten cadeau.

De oprichting van Røros Tweed was een voortzetting van de ambachtelijke activiteiten van Hiorts Stiftelse. Het begon met weefcursussen in 1938-39. Textiel werd geweven in particuliere huizen zoals hiorts stiftelse het 150 jaar lang hadden gerund, en er werd een verkoopcentrum opgericht. Er werd geïnvesteerd in machines en geleidelijk aan schakelde het bedrijf over op meer fabrieksproductie. De behoefte aan een groter pand ontstond en in 1952 werd een nieuwe fabriek opgeleverd.

Toon 1 - 24 van 52
More filters