HAG

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. HÅG ontwerpt stoelen die u helpen gezonder, actiever en alerter te blijven door u zonder moeite te laten bewegen terwijl u zit en werkt. Het resultaat is veel vrijheid en zitcomfort en een hoger energielevel en productiviteit.

 

HÅG werkt al sinds 1972 samen met externe designers. In het begin werd de ontwikkeling van nieuwe ideeën en producten volledig aan hen uitbesteed. Maar in de jaren 90 ontstond een dynamische samenwerking, met als eerste resultaat de ontwikkeling van de HÅG Scio (HÅG H03). Voor het eerst werden ook hun eigen ontwerpers in belangrijke mate betrokken bij het ontwerpproces.

Tegenwoordig is dit de standaard werkwijze bij HÅG en Flokk. Bij iedere nieuwe stap wordt weliswaar vanaf het begin overlegd en gebrainstormd met externe ontwerpers, maar het definitieve ontwerp is eigendom van Flokk/HÅG. Dat geeft ons niet alleen de vrijheid voor product aanpassingen, maar stelt ons ook in staat om altijd te werken met wie wij willen.

In 1994 lanceerde de Amerikaanse fabrikant Herman Miller de Aeron-bureaustoel. Dat bleek een revolutionaire sensatie. De Aeron-stoel brak radicaal met alle traditionele conventies. De binnenkant van de stoel was volledig zichtbaar en de zitting en rug hadden een netbespanning. Al snel werd iedereen beïnvloed door het ontwerp en in 2005 werd de markt overspoeld met Aeron-achtige netweave stoelen. Dat was een kans voor HÅG. Een kans om iets heel anders te ontwerpen.

Vòòr de lancering van de Aeron-stoel, kon de ontwerp historie van bureaustoelen in twee generaties worden onderverdeeld. De Aeron-stoel introduceerde de derde generatie, en dus startte HÅG –nooit een trendvolger geweest – met de ontwikkeling van de vierde generatie.

Een nieuwe fase van conceptontwikkeling brak aan, G4 genaamd, de afkorting van 'Generatie 4'. We zetten een ad hoc ontwerpstudio op, bestaande uit onze eigen beste mensen en de meest ervaren externe designers die we kenden. Na een uitgebreide periode van voorbereiding en onderzoek vertrok het team naar een afgelegen boerderij op het platteland van Zweden met als doel het creëren van een nieuwe magie. Het plan was om te breken met het uiterlijk van de vele machine-achtige stoelen. Wij ervaarden deze als enigszins koud en vervreemdend; we wilden daarom stoelen ontwikkelen die dichter bij de menselijke behoeften staan en minder op een machine lijken. Stoelen die hun technische functies juist verbergen, waardoor ze visueel warmer en aantrekkelijker zijn. Zoals een meubel dat je ook in je thuisomgeving zou willen hebben.

In deze tijd werd ook de ontwikkeling van een nieuw, compact en vernuftig gebalanceerd bewegingsmechanisme voltooid. Het kloppende hart van elke toekomstige HÅG-stoel. De eerste bureaustoel die dit alles in zich had was de HÅG Futu, gevolgd door de HÅG SoFi.